Pallplass og god kjøring i NM-runden på Vålerbanen

Andre plass Superbike NM
Marius Ripel Jensen med en imponerende andre plass i Superbike NM

Det har vært en meget bra helg for roadracingførerne fra Hordaland i første NM-runde på Vålerbanen denne helgen. Aller best gikk det for Marius Ripel Jensen som tok en fantastisk andreplass i lørdagens Superbike løp. Også Marius Notøy i Superstock 600 gjorde sine saker bra  og var absolutt en utfordrer til en av pallplassene i helgens to løp.

Gode på trening

Allerede på fredagens treningspass viste team Notøy og team Ripel’n, at selv uten bane å trene på, er det mulig for Vestlendinger å sloss om gode plasseringer i roadracing NM. I henholdsvis Superstock 600 og Superbike gikk det stadig fortere. På samme tid som begge klassene så ut til å ha klare enere, hadde de også en gruppering like bak. Der befant begge Marius’ene seg og vi så derfor for oss at våre lokale utøvere vil være med i kampen om den siste pallplassen.

På lørdagen var det to kvalifiseringsrunder for å sette startgridden. Ikke helt uventet slet Ripel’n med å komme ned på de samme gode tidene som dagen før og det endte med femte beste tid og start i andre rekke. Notøy satte sin beste kval tid på 1,01,4 i 1. runde og fikk fjerde beste tid. Dermed ble det andre rekke på han også.

Våt og glatt bane

Før start på lørdagens Superbike løp begynte det å regne litt. Vålerbanen, som er en relativ kort bane med mange krappe svinger og sjikaner, har veldig mye gummi på asfalten.  Dermed blir det veldig fort glatt når det kommer fuktighet til. Dette var nok også årsaken til krasj og rødflagging allerede etter første sving. Dermed ble det omstart og litt kaos. I omstarten fikk Ripel’n en dårligere start enn han hadde planlagt. Han kjente at det var glatt og slo seg til ro på fjerdeplass en stund. Etterhvert begynner det å bli for komfortabelt for ham og han tar seg først forbi én. Deretter må de to neste kapitulere også.

Ripel’n ledet nå løpet. En ledelese han tok godt vare på i det meste av racet, helt til en feil gjorde at Ole Bjørn Plassen kom seg forbi. Han så seg aldri tilbake og vant løpet klart. Marius på sin side holdt greit unna for Henning Flathaug og fikk dermed en kjempeflott andreplass i løpet. En plassering han selvsagt var svært fornøyd med.

Måtte av banen

I Superstock 600 klassen fikk Marius Notøy en grei start og lå som nummer fire i ca en runde før han ble forbikjørt av en annen fører. Han ble liggende bak å presse og hadde mye mer å gi.  På 7. runde la han seg tett bak på langstrekket for å kunne angripe på ytter’n eller inner’n i neste sving. Føreren av den andre sykkelen bremset imidlertid mye tidligere enn Notøy hadde trodd og han ble tvunget til å styre ut av banen for å unngå å treffe han. Han måtte da snu sykkelen og vente til resten av feltet hadde passert før han kunne kjøre ut igjen. Han var nå nest sist, men gav ikke opp. Foran seg hadde han en pulje som han siktet på. Med det som motivasjon presset han på og kom seg tilslutt forbi fem førere og endte på en 7. plass i løpet. Veldig bra kjørt.

4. plass til Marius Notøy
En flott 4. plass til Marius Notøy i Superstock 600 klassen i søndagens NM runde på Våler

I søndagens løp var Notøy klar for å reise kjerringa. Etter fem runder ble løpet stoppet på grunn av et krasj. Etter et lite opphold, og påfyll av bensin, ble det omstart der han startet som nummer fem. Det tilsvarte plasseringen hans da løpet ble stoppet. Det siste løpet skulle gå over ti runder. Marius Notøy kommer ut som nummer fem etter første sving og blir liggende bak Atle Glorud Syversen gjennom store deler av løpet. Han kjenner han har mer å gi, men først når Syversen gjør en feil kommer han seg endelig forbi. Da er teten langt foran og det er umulig å hente igjen tredjemann. Avstanden bakover er betryggende og Marius skrur da litt av på tempoet og sikrer fjerdeplassen inn til mål. Tiden kom ned på 1:01,1 under dette løpet, som var raskeste rundetiden for ham denne helgen.

Godt fornøyd

Marius Notøy oppsummer selv helgen slik:
«Alt i alt er jeg godt fornøyd med kjøringen og tidene denne helgen og målet om pokaler er i boks, men det var litt kjedelig med den utkjøringen i første løp. Været har vært med oss hele helgen, men det har vært overskyet under all kjøring på banen, noe jeg tror holder meg litt tilbake for å kunne kjøre på 1 minutt blank som i 2015. Motivasjonen er på topp foran neste løp.»

Vi for vår del synes dette er meget godt levert fra mini teamet til Notøy, bestående av seg selv og kjæresten, og har stor tro på enda bedre resultater i fortsettelsen

Marius Notøy Yamaha R6
Godt med sponsorplass på Marius Notøy sin premiesykkel, om noen lurte.

Krasj i siste sving.

Etter en god del utsettelser, på grunn av rødflagging i foregående løp, er det endelig klart for søndagens Superbike løp. Igjen kommer Ripel’n etter i starten. Etter fantomstartene på Anderstorp forrige helg, er det bemerkelsesverdig hvor mye distanse han gir fra seg i starten denne helgen. Som fjerdemann kjemper han seg imidlertid stadig innpå Helge Spjeldnes på plassen foran. Når han kommer seg forbi etter fem runder er han over 4 sekund bak Henning Fagerhaug på andreplass. Men, sakte med sikkert tar han innpå, tiendel for tiendel. I motsetning til Flathaug, som satte sin beste tid på første runde, kjører Riplen’n stadig ned sine rundetider. Det er tydeligvis en god egenskap han har, å bare kjøre fortere og fortere på slutten.

På den 14. av 16. runder taper han for første gang tid til konkurrenten foran. Stor trafikk (førere som blir tatt igjen) kan være årsaken. På det tidspunktet tror undertegnede, som følger løpet på live-timing, at kampen om andreplass er kjørt. Men Kvinnheringen gir ikke opp og tar 0,7 sekund på den nest siste runden og er nå bare 0,3 bak!  Dette kan gå. Og midtveis i siste sving, en litt lang sving, kjører Ripel’n forbi og alle bare venter på at han skal komme inn på målstrekket og sikre seg sin andreplass nummer to for helgen. Men, han kommer ikke. Ikke før alle andre har kjørt i mål. En litt for hard innbremsing på slutten av siste sving sender ham rett i sandfella og helt til bunns på resultatlista. Snakk om nedtur.

Bitter krasj
Etter en fantastisk opphenting endte det i et bittert krasj i siste sving. Bildet tatt fra videoklipp.

 

Det har vært skikkelig artig å følge våre to lokale førere nå i vår og vi er blitt skikkelig imponert. Ikke bare over resultatene, men også pågangsmotet, offerviljen og det engasjementet de viser. Selv om forutsetningene for å drive med racing på dette nivået her på berget er mye dårligere enn det deres konkurrenter på Østlandet, hører vi ingen klager. Neste NM-runde er på Rudskogen andre helgen i juni og vi gleder oss virkelig til enda mer spennende lokal roadracing.