MC-sesongen nærmer seg, på godt og vondt.

KTM 390 Duke
3 dager gammel ble en slik stjålet fra et privat parkeringsanlegg.

Det er nok mange som kaster lengselsfulle blikk mot gradestokken i disse dager. Varmegradene og sesongstart er ikke langt unna. Dessverre har ikke alle bare gode hensikter.  

I februar kom meldingen om at to motorsykler var stjålet fra et parkeringsanlegg på Søfteland. Den ene sykkelen var bare tre dager gammel og den andre en litt eldre Honda 500. Såvidt vi kjenner til er ingen av syklene kommet til rette enda. Dessverre er dette ikke enestående for stadig leser vi om fortvilte folk som har fått motorsyklene sine stjålet. Selv med rattlås på og i aldri så “gode” strøk skjer det. De fleste av oss tenker at det skjer ikke med meg, naive som mange av oss er.

MC Marine
Jonny Berland hos MC Marine er opptatt av at folk sikrer syklene godt.

Men, hva kan man så gjøre for å sikre seg?  I følge Jonny Berland hos MC Marine er det fortsatt den gamle gode skivelåsen som gjelder. Dagens låser er lette og kompakte og enkle å ta med, selv på en sportsykkel. De som er godkjent av forsikringsselskapene har en herdet bolt av stål på 14 mm og dermed vanskelig å bryte. Den tykke dimensjonen på bolten gjør den imidlertid også vanskelig å montere på annet enn framhjulet. For en som kan være litt distré, er det naturlig med et spørmål om det er ofte folk glemmer skivelåsen? Til det kan Jonny bekrefte at det har skjedd, men det er uhyre sjelden.  Den knall gule spiralsnoren hjelper de fleste å huske på låsen. En slik lås koster mellom 1000 og 2000 kroner og kan være en billig forsikring mot masse rot og kav.  Disse låsene hindrer nok de aller fleste forsøk på tyveri, men man er fortsatt ikke sikret godt nok for de som kommer rundt i varebil for å stjele sykler. På videoen under ser man hvor utrolig enkelt det er å stjele en sykkel om man virkelig vil det.

Festet i bakken

MC-sesongen nærmer seg
Solid forankring til gulv eller tak.

Benytter man derimot de litt større U-låsene som også finnes på markedet har man i større grad også mulighet for å låse bakhjulet. Sammen med standard rattlås, vil det da bli betydelig vanskeligere å få sykkelen inn i en bil. Ulempen med slike låser er selvsagt at de er mye vanskeligere å få med seg på tur. Det samme kan sies om de litt større, herdede kjettingene som man benytter sammen med egne fortøyningsøyer som man enten skrur fast på veggen eller ned i bakken. Disse er selvfølgelig beregnet til hjemmebruk, men er å anbefale om man føler at man står litt utsatt til om natten.

En annen, rimelig løsning er et motorsykkeltrekk, disse koster fra 400 – 800 kroner litt avhengig av størrelse og utførelse. Disse beskytter ikke bare mot vær og vind, men også mot klåfingrede forbipasserende.

 

GPS Sporing

Synes du det blir mye styr med all den låsingen eller at sykkelen din likevel blir stjålet til tross for at den er låst. Da finnes det enda en mulighet, GPS-sporing.

Spot GPS STRack
Her er et eksempel på logging ved hjelp av en GPS Tracker

Den hindrer ikke sykkelen din fra å bli stjålet, men den gir deg gode muligheter for å finne den igjen. Klok av skade, etter at en sidekoffert er eneste konkrete minne fra forrige sykkel, har jeg montert en slik på noen av mine sykler.

Selve senderenheten er liten og skulle være mulig å skjule på de fleste sykler. Det er en fordel med en som henter strøm fra sykkelen og har egen batteribackup dersom batteriet skulle bli koblet fra. De fleste er slik at du får en e-post eller SMS hvis sykkelen har blitt flyttet på. Med bevegelsesensor i enheten sender den da sykkelens posisjon, typisk hvert femte minutt. Du kan da trykke på linken du har fått i e-posten og følge sykkelens bevegelser.

Som regel har disse enhetene funksjoner som gjør at du kan dele dine posisjoner i sanntid med venner og kjente, mens du er ute på tur. Du kan også få opp hele ruten du har kjørt for en periode du selv bestemmer. Alt dette er selvsagt fullt ut integrert med Google Maps.

MC Marine hadde ingen slike produkt i sin portefølje i dag, men det kan jo hende noen andre av forhandlerne i Bergen har dette. Hvis ikke er det jo bare å Google “GPS tracker MC” å se hva man får frem.

Sikker Tiger
Solid kjetting holder kjeltringene unna! FOTO: Silje Lepsøy

 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/4/4/mc-pluss.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2692