Krystallrally 2018

Da Krystallrally ble arrangert 15. – 18. februar i år, var det 47. gang dette populære vintertreffet for motorsykler ble arrangert her i Norge. Vi har fått førstereisgutt, Sigmund Liset, til å fortelle oss litt om opplevelsen.

Siggen, som også er sentral i Gravel Boys Bergen, har tilbrakt mye tid på grusveier de siste årene. En naturlig utvikling derfra har derfor vært tanken om vinterkjøring. På tur. Siden GSA’ens 19” framhjul setter begrensninger på utvalget med skikkelige piggdekk, har Sigmund valgt å gå til anskaffelse av en KTM EXC 535 fra 2003 til formålet. Dette er en lett og veldig håndterbar sykkel, riktignok strippet for komfortdetaljer som Siggen er vant med fra GSA’en, men dog.

Siggen og hans nye vinterkamerat i de rette omgivelsene.

Prøvetur over Vikafjell

For å få en forsmak på hva real vinterkjøring innebærer tok Siggen turen til Mørkdalen i begynnelsen av februar. Når andre tok skiene ut av bilen, tok Siggen ut sykkelen! -17C var ingen hindring. Utstyrt med skikkelige piggdekk, av typen lang pigg,  bar det over Vikafjellet og småveier i området. Grepet var upåklagelig. På hardpakket vei, omtrent som på asfalt. Med aktiv kjøring var det ingen store problemer med kulden, eller det vil si, med et lite unntak. Det perforerte innerforet i buksen gjorde det uforsvarlig kaldt på strategiske steder.

From Myrkdalen outside Voss and over the mountain Vikafjellet. Sun, but -17C at the start was a bit could ??

Opslået af Gravel Boys Bergen, Norway. på 4. februar 2018

På vei til Krystallrally

Så, med ull og vindtette klær fra Helly Hansen innenfor de vanlige MC klærne, bar det avgårde mot Oset høyfjellshotell to uker etter testrunden. Bergen bød på 3 grader, regn og svarte veier. Bilen ble løsningen til man nådde snødekte veier litt etter Borgund. Tanken på klissblaut fører og nedslitt pigg var ikke forlokkende. Men, når forholdene endelig lå til rette, var det sykkel resten.

Liten strekk for nyte utsikten. Bare 40 minutter igjen og -8 på måleren.

Det var selvfølgelig litt kaldt på de lange, litt kjedelige strekkene, men det kom seg med en gang en kunne kjøre litt mer aktivt på småveiene østafjells. Snødekte veier med litt løsere snø oppå var en klar vinner. Da kom smilet skikkelig frem. Det var selvfølgelig en stolt og kry Siggen som kom frem til Oset Høyfjell, som var vertskap for årets Krystallrally. Det å kjøre på motorsykkel fra Bergen til Golsfjellet midt i februar er det ikke mange i Bergen som gjør han etter.

Spansk velkomstkomité

Supermannfølelsen varte likevel ikke så lenge. For når velkomstkomiteen består av en hel gjeng med spanjoler og italienere, som for sikkerhets skyld har kjørt opp gjennom Sverige fordi de ikke orket å ordne med Kiel fergen, blir liksom alt litt relativt…… En hyggelig gjeng tok godt imot Siggen, men uttrykte litt skuffelse over at han denne gangen var eneste deltaker fra vår landsdel.

Spansk versjon av knipetak på motorsykkel.

Internasjonal deltakelse

I det hele var det et svært internasjonalt treff med folk fra Italia, Spania, Frankrike,  Storbritannia, Sverige og Norge. Av de 75 deltakerne var det kun 19 som kom fra Norge.

Eldre BMW med sidevogn er en bankers på slike treff.

Disse hardcore motorsyklistene, både kvinner og menn, var heller ikke på en “once in a lifetime” tur. For selv om det selvsagt var noen debutanter, var det i hovedsak gjengangere. Det å reise på MC-treff om vinteren rundt om i Europa var liksom noe man bare gjorde.

Langt, hva er det?

En skotte som bor i Sveits, kjørte først hjem til Skottland for å fortsette turen sammen med en kamerat med en gammel BMW med sidevogn. Turen gjennom Storbritannia til Frankrike og så opp til Golsfjellet var visst helt ok. Avstand lot til å være et ikke eksisterende begrep i denne gjengen.

Her er det tilrettelagt for langtur. Og blant denne gjengen betyr ikke det en tur fra Oslo til Bergen sommerstid.

Med for 47. gang!

Om Odd Annar Kristiansen var eldste deltaker vet vi ikke, men etter opplysninger vi sitter inne med, har han deltatt på samtlige Krystallrally siden 1970. En prestasjon det virkelig står respekt av.

LES OGSÅ:   Noen historiske fakta om Krystallrally

Snittalderen på deltakerne lå nok et stykke over 50 og heller ikke syklene var nye. Store touringsykler med sidevogn og litt eldre adventuresykler var vel i flertall, men også noen moderne plastraketter var det å finne blant de trauste. 

Man skal ikke skue hunden på hårene sies det. Her er vel et godt eksempel på nettopp det. Legg merke til framskjermen på toppen av bagasjen, den måtte av når vinterføret meldte seg og man pigget dekkene.

 Planleggingen for neste år allerede i gang

Med diplom i bagasjen var det en fornøyd Sigmund som kom hjem til Bergen med et minne for livet. For hans del handler det ikke om han skal delta til neste år eller ikke, men hvordan han skal få kjørt sykkel hele veien. For han måtte innrømme at det var en liten bismak i det å måtte bruke bilen et lite stykke. Vi for vår del må bare innrømme at vi er imponert over både Sigmund og de øvrige deltakerne på Krystallrally.

Kaldt å være motorsykkel også.

Krystall Rally 17/02 2018. ?

Opslået af Gravel Boys Bergen, Norway. på 17. februar 2018

Litt tilpasninger til vinterkjøring må til
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/4/4/mc-pluss.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2692