Inntrykk fra MC-Messen

En hel del fra Bergensregionen tok turen over til Lillestrøm.

MC+ har tatt en prat med motorsykkelforhandlerne i Bergen etter den store MC-Messen forrige helg. Vi ønsket å høre deres mening og opplevelse av arrangementet som helhet.

Som tidligere år ble også MC-Messen 2017 arrangert i de gigantiske lokalene til Norges Varemesse på Lillestrøm. Som sikkert de fleste har fått med seg strakte den seg fra fredag 10. til og med søndag 12. mars.

BMW R nine T Urban G/S

Store forventninger

Med arrangering hvert annet år bygger det seg opp forventninger, og årets utgave skuffet heller ikke. Messeansvarlig, Tommy Larssen, kunne melde om 23.587 besøkende i løpet av helgen. Det er en økning på 6% i forhold til 2015 som inntil da var rekordåret.

Allerede ved ankomst Flesland flyplass var det tydelig at det var flere enn oss som hadde destinasjon Lillestrøm. Via Facebook kom det også stadig inn oppdateringer fra folk fra vår region som allerede var på plass. Av de vestlendingene vi traff da vi kom bort, var det flere som hadde handlet utstyr for et anseelig beløp. Andre hadde planer om det samme, men brukte litt mer tid og visste hva de så etter. Ingen av dem vi snakket med hadde imidlertid handlet motorsykkel.

Mange beundret denne på Indian sin stand.

Få sykler til Vestlandet

Av bergensforhandlerne var det én som valgte å ikke stille, og heller brukte tid på egne kunder på hjemmebane. Alle de andre forhandlerne vi tok kontakt med var ellers samstemte i at årets messe var en suksess både med hensyn til innhold og besøkstall. En og annen sykkel ble også solgt til bergensregionen, men definitivt ikke mange. Likevel var det stor enighet om at det er svært viktig å være tilstede på messen, få vist seg frem og pleie kontakter. Som en av utstillerne uttrykte det: “Å utebli er ikke noe alternativ. Her må man bare stille.” Fra annet hold ble det ytret at messen med fordel kunne vært holdt et par uker tidligere. Begrunnelsen var at mange forhandlere allerede har fått flere av 2017-modellene i sine egne lokaler.

Front på en ganske spesiell Hayabusa.

Nysgjerrigheten kunne vært skjerpet ytterligere ved å arrangere tidligere og dermed fått vist modellene frem for publikum for første gang. Vi fikk også høre at kvadratmeterprisen for hver stand er svært stiv i forhold til messene  i Stockholm og Gøteborg. Begge disse messene foregår forøvrig allerede i slutten av januar.

Vil ha seg en fest

Bergensforhandleren som valgte å ikke stille hadde forøvrig gjort seg følgende refleksjon etter flere års deltakelse: Østlendingene som kommer kjører ofte bil til messen. I tillegg til opplevelsen er mange av dem også opptatt av å handle, for så å kjøre hjem igjen etter noen timer. Vestlendingene kommer gjerne med litt andre forutsetninger. De har gjort dette til en del av en weekend opplevelse, en kickstart av mc-sesongen. Etter en rundgang i messehallene er det serveringsstedene som frister dem mest. Det kan være hyggelig med stand-besøk av snakkesalige, feststemte og “forfriskede” mennesker, men det blir ikke nødvendigvis noe salg ut av det.
Vedkommende kan kanskje ha et poeng der. I hvert fall stemmer det bra med våre observasjoner av tilstrømmingen til puber og øvrige serveringssteder på messeområdet. Der lot det nemlig til at salget gikk strykende, og sitteplasser kunne til tider være vanskelig å oppdrive.

Powerplant MC Mideast laget fest på Mc-messen
Powerplant MC Mideast inviterte til afterparty lørdag kveld.

For vår del vil vi legge til at vi ble imponert av messens størrelse, og ikke minst av mangfoldet. Harley Davidson glimret med sitt fravær forrige gang. I år var de tilbake for alvor med et imponerende stort antall sykler og modeller å velge mellom. Dessuten hadde de gjort plass til flere velholdte og påkostede brukte sykler som var til salgs.

Andre hadde valgt sin egen stil, og særlig la vi merke til Ducati som hadde bygget sin stand til å gi inntrykk av å være en skikkelig mekkegarasje. Det lyktes de godt med.

Afterparty og kunstferdig tatovering

Messeansvarlige i samarbeid med klubben Powerplant MC Mideast inviterte til afterparty lørdag kveld. De

Romerike Tattoo Studio stilte med to tatovører.

hadde videre alliert seg med blant andre gruppen Cirkus Dos Mosquitos. Det ble etter sigende en livlig stund på Klimt Rythm & Bar i sentrum av Lillestrøm lørdag kveld.
Like ved siden av standen til Powerplant MC hadde Romerike Tattoo Studio rigget seg til. Da vi besøkte deres stand var det tatovøren med tilnavnet “Smiley” som utførte sitt presisjonsarbeid. Og det tilsynelatende helt uten å la seg affisere av det lett utradisjonelle og noe støyende miljøet hun arbeidet i.

Forrykende show

Men messen hadde også andre gode  aktører. Da tenker vi i særdeleshet på det forrykende og halsbrekkende showet til verdensstjernen André Villa. Ekstrem Free Style Motocross utført av Villa og andre eliteutøvere. Nevnes må også de talentfulle og fryktløse BM

Valmobile 1961 modell. 49 ccm. Hele ekvipasjen kan foldes ned i den medfølgende “kofferten.”

X-utøverne.
I tillegg til de populære showene ble det også arrangert barnecross på egen bane. Sikkert moro for både barn og voksne.

Bikers Corner

NMCU hadde sin egen stand, kalt Bikers Corner, hvor det ble holdt interessante foredrag. Her var det også lagt opp til paneldebatt mellom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og representanter fra NMCU, FEMA og Tesla. Temaet var MC og selvgående biler.

Garasjebygg

Andre som i høy grad bidro til messens mangfold var de mange spesialutstillingene og garasjebyggene. Alt fra Tempoklubben med

Honda 836 ccm. Bygget av Conny Ricklund i 1976. Toppfart 225 km/t.
Holy Riders stilte med dette klenodiet på sin stand.
Et av garasjebyggene på Chopperfest 2017 sin stand.

særlig ett lekkert eksemplar, til utrolig stilige caféracere og choppere. Her skiltes det med så mye kunnskap og gjennomføringsevne at det ikke er vanskelig å la seg imponere. Rett og slett en herlig opplevelse.

Befestet inntrykket

Vårt inntrykk av MC-Messen 2017 er helt klar. Den innfridde og holdt et svært høyt nivå på mange plan. Det ble presentert uvanlig mange modellnyheter og de ansvarlige hadde anstrengt seg for å vise stor bredde i programmet. Det klarte de godt.
For å gjennomføre et så stort arrangement er det mange detaljer som skal falle på plass, og helst til riktig tid. Det må ha vært et tidkrevende arbeide. Mange av forhandlernes representanter på de forskjellige standene gjorde en god og sikkert krevende jobb tre dager til ende. Og særlig må vi trekke

MC mot mobbing var på plass med egen stand.

fram de mange frivillige som har gjort en fremragende dugnadsjobb og helt uten økonomisk fortjeneste. Det skal de ha all mulig honnør for.