Enda flere pokaler hjem fra Rudskogen

to andreplasser på Jan Inge
Ikke mindre enn to ganger kunne Jan Inge Birkeland klatre opp på det nest øverste trinnet i helgen.

2-hjulsfestivalen på Rudskogen denne helgen handlet ikke bare om Superbike og Superstock 600. Det skulle også konkurreres i Norgescup (NC) 600, NC 1000, klasse C, Jenter og junior A2. De aller fleste av disse klassene hadde deltakere fra Hordaland.

Først ut på lørdag var Junior A2. Dette er en rekruttklasse hvor det kjøres med standard klasse A2 sykler som man kjenner fra veien. Her gjelder samme regler som i A2 sertifikatet, men med den forskjell at det er en kubikkgrense på 500cc. I denne klassen finner vi Hordalands eneste kvinnelige representant, 18 år gamle Frida Birkeland som kjører en Ninja 300. Frida er skoleelev og de nye fraværsreglene gjør det vanskelig for henne å få fri til å delta på fredagstreningen. Hun må derfor stille direkte til  kvalifiseringen på lørdagen helt uten å ha fått prøvd seg på forhånd. Det gir henne 11. startspor.

Frida Birkeland
Frida Birkeland kunne godt tenkt seg at flere jenter fra Hordaland deltok.

Stadig fremgang for Frida

I lørdagens løp kommer hun greit ut og har et bra tak på syvendeplassen i omtrent halve løpet. Til slutt ender hun på en åttende plass. På søndag går det enda bedre og hun kjører seg opp fra ellevte til en finfin femteplass. Det finnes en egen jentecup hvor noen av konkurrentene i klassen hennes også deltar. Frida uttrykte et ønske om å kunne delta der, men følte nivået var litt for høyt for henne enda. Vårt høyst ukvalifiserte råd til Frida er å gå for det. Det vil gi henne dobbelt så mye banetid og enda raskere utvikling på karrièren hennes. For i likhet med resten av hordalendingene er manglende banetid absolutt en av de største begrensningene.

Femteplass på Frida
Strålende fornøyd Frida Birkeland med femteplass i søndagens regnvåte løp. Hun var tredje best av jentene i klassen.

Det er en rekke klasser og inndelinger i roadracing. Den tidligere nybegynnerklassen, eller rookie som det heter på roadracingspråket, er nå erstattet med en C klasse der man begynner sin karriere om man vil kjøre motorsykkel på bane. Etter hvert som man blir bedre kan man rykke opp i B klassen og så videre opp i A-klassen der Ripel’n, Notøy og Kristoffer Valle Mellingen kjører.

Jan Inge Birkeland med to andreplasser

C-klassen er igjen delt inn i en 600 og en 1000 klasse. Her finner man en blanding av nybegynnere. de som vil opp en klasse  og de som kun kjører for å ha det artig. I 1000 klassen denne helgen var det Jan Inge Birkeland som imponerte mest. Med sin R1 avanserte han fra 14. startspor til andreplass i løpene både lørdag og søndag. Dette var virkelig en oppmuntring for Jan Inge som ikke fikk kjørt et eneste løp forrige runde på Våler pga av trøbbel med girkassen og så ut til å få spolert denne helgen med clutch problemer. Uten noen som helst trening på forhånd, tråklet han seg gjennom feltet og opp til andreplass både i lørdagens og søndagens løp. Det må sies å være mer enn godkjent. 

andreplass i wet-race
Litt ufyselig på pallen, men når man får sin andre andreplass for helgen tåler man såpass. 

Også Kenneth Rongved kjører 1000 cc og han var ikke like heldig. Lørdag havnet han i grusen og fikk dermed testet sin innebygde airbag som virket helt etter intensjonen. Hele hendelsen ble bivånet av en av stevnets proff-fotografer som også fikk festet hele hendelsen til minnebrikken. Søndag gikk det derimot mye bedre og han kunne dra i land en fjerdeplass i klassen.

Kenneth Birkeland hadde liten tid til mekking på egen sykkel. Han rakk akkurat å få den ferdig til teknisk kontroll.

Norgescup

Norgescup (NC) er den nest høyeste klassen (B-førere), også her deles det inn i 600 og 1000. Kenneth Birkeland brukte hele fredagen til å støpe ny underkåpe til sykkelen sin, hjelpe sønn og datter og ellers springe rundt å hjelpe andre. Sin egen sykkel ble han akkurat ferdig med slik at han rakk andre kvalifiseringsrunde. Det var hans første møte med banen på denne sykkelen og gav ham 13. startspor. I løpet på lørdag klatret han opp til 10. plass.

NC 600 er den klassen som samler flest deltakere fra Hordaland og tre hordalendinger skulle være med denne helgen. Som kjent gikk det litt skeis for Eldar Hagenes på fredagen og dermed var det bare Stian Torp og Raymond Olsen igjen. Raymond slet med håndleddene hele helgen og hadde problemer med å kjøre. Noen runder fikk han nå likevel og fikk 20. startspor. Heller ikke løpet på lørdag ble noen suksess og etter fem runder var det nok. 

Idrettsglede uten sidestykke

Stian Torp gikk på tryne på første treningen og brukte storparten av fredagen til å vente på deler og heller ikke han fikk særlig mye tid på banen. Det gav også ham en plass lagt bak på startgridden. I løpet på lørdag lå han å kjempet med en tre fire andre løpere hele veien. Gradvis klarte han å klatre et par plasser, samtidig som det gikk fortere og fortere. Siste runden ble den klart beste og gutten var helt yr da han kom i mål. Han ble nummer 12 i konkurransen, men det var liksom helt underordnet for han hadde hatt det så utrolig gøy. Sjelden ser vi slik mestringsglede, Stian hadde hatt progresjon og kjent at ting fungerte. Han hadde tatt steg. Hva kan bli bedre da.

Stian Torp
Stian Torp jager på for å komme forbi.

Trenger ikke være så dyrt

Det er nemlig også en del av det roadracing handler om. Det å bli flinkere til kjøre motorsykkel. Kjenne at du og sykkelen er en enhet. Det er kun på en lukket bane som Rudskogen du kan gjøre dette i trygge omgivelser. Og det aller beste er at det er mye billigere enn å kjøre rundt på veien. Inngangsbilletten til roadracing trenger ikke være så høy. For 25 – 40 tusen får man en ferdig rigget banesykkel som man kan ha utrolig mye moro med. Du kan gasse alt du er god for uten å være redd for fartskontroller, sivile UP-biler eller bilister som gjør ting de ikke burde. I tillegg kommer du inn i ett utrolig trivelig miljø der alle hjelper alle.

Hvis du synes dette høres spennende ut, er det bare å sende oss en e-post så skal vi formidle kontakt.