Bikerklubben på Hylkje

Old Timers MC Klubb ble stiftet så tidlig som i 1988. Kun én av dagens medlemmer er fortsatt med fra den gang.

Da vi bestemte oss for å besøke en ekte bikerklubb, var ikke valget vanskelig. Old Timers MC Klubb har liksom vært der hele tiden.

Samling på gårdsplassen.

Mens vinteren ennå nektet å helt slippe taket, tok vi kontakt med klubben. Vi gjorde en avtale litt frem i tid, og ikke lenge etterpå ble vi ønsket velkommen. Det ble noen trivelige timer i det gamle ullspinneriet.

Baksiden av bygget. Heisanordningen helt oppe ved mønet er noe av det eneste som vitner om at dette er en svært gammel bygning. Kanskje Åsanes eldste bedriftsbygning.

Åsanes eldste

Selv om mc-klubben ble stiftet helt tilbake i 1988, så er nok klubbhuset betydelig eldre. Kanskje er huset Åsanes eldste bedriftsbygning og har til og med hatt egen mølle. Men det å overta en slik gammel bygning har ikke vært helt lett. Huset var både ramponert og falleferdig ved overtagelse, og stod egentlig klart til å rives da Old Timers MC gjorde det til sitt i 1994.

Denne Highway patrol police, Electra Glide står bare til pynt. Det er en oppgave den fyller svært bra.

Mye arbeid

Et umåtelig arbeid er gjort siden den gang, etasje for etasje. Der det digre huset ligger, helt nederst i en kløft og innerst i en vik, er luften fuktig og rå det meste av tiden. Å grave ut gulvet og legge betongdekke var derfor en av hovedprioriteringene i tillegg til å isolere. Siden er det meste tatt, både utvendig og innvendig. Helt ferdig er det likevel ikke. Det beror nok mer på at man etter hvert ønsker å gjøre noen forandringer.

Storkjøkken

Når vi tar rundturen i bygget, kommer vi snart innom kjøkkenet. Der er det full aktivitet, men ikke over grytene. Derimot er det verktøy som dominerer. En nedfettet storkjøkken-innredning i rustfritt stål er kjøpt inn for en billig penge på finn.no. Nå gjenstår en betydelig jobb for å få det montert, og ikke minst å få fjernet alt det gamle fettet. Det er likevel liten tvil om at de får det til, for her er det mye nevenyttig folk. Byggets standard og øvrige løsninger tyder på det.

Ikke alle besøkende som får det med seg, men på HD lys-skiltet i festlokalet står det altså ikke Cycles, men derimot Clothes.

Allsidig bruk

I tillegg til fullt utstyrt verksted i kjelleren, så er det to øvrige etasjer pluss en rommelig loftsetasje. Det finnes en rekke salonger i bygget, og flere barer. Blant annet i det  store festlokalet. Et lokale som også brukes til konfirmasjoner og andre feststemte stunder.

Arvelig belastet

Klubben ble stiftet i 1988, og grunnleggeren var Karl Ellingsen. En karikatur av samme mann har vært grunnlaget for det ganske så spesielle klubb-emblemet. I dag er det sønnen hans, Leif, som er president. I så måte er han nok arvelig belastet, men det stopper ikke der. For også grunnleggerens sønnesønn er nå medlem i klubben. Totalt teller de 12 medlemmer pluss 1 prospect. Et par av dem er i tyveårene, men flertallet er godt voksne karer. Når klubben til neste år fyller 30 år, er det ikke umulig at de slår på stortrommen. Planlegging av et større arrangement er i hvert fall i gang.

Kreative og nevenyttige Horst Plassa er mesteren bak disse plakettene. Det er premier som er gjort klare til kommende arrangementer.

Uavhengig

Old Timers MC definerer seg som en ren bikerklubb, men har etter sigende aldri vært en såkalt 1% klubb. De hevder å holde sin  sti ren, og har intet uoppgjort med politiet. Heller ikke skal det noensinne ha blitt utført razzia i lokalene deres. De er klare på at klubben helt og holdent er uavhengig, noe som også vises på vestene som er “rene”, uten support-merker, treff-merker eller annet stæsj. Kun klubb-emblem på ryggen og stedstilhørighet i front. Presidenten omtaler også like gjerne seg selv som leder, og har heller ingen tittel på vesten sin.

Samhold

Det er nok likevel en hel del regler å forholde seg til, både skrevne og uskrevne. For om du ikke er fullt ut dedikert til det du driver med, så har du ingen fremtid i denne klubben. Her er det samhold og samhørighet som gjelder. Etter familie og jobb, skal klubben gå foran det meste annet og fungerer nærmest som en utvidet familie. Noe som kanskje har vært en medvirkende årsak til at flere av medlemmene har skilsmisser eller brutte samboerforhold bak seg. Leif understreker at om du er med her, så trenger du ikke andre fritidssysler. På grunn av hvor mye tid som går med, så har han også måttet ta en pause mellom periodene som leder i klubben.

Riktig nok ikke helt komplett, men det varmer i entusiasthjertet når en tilårskommen Triumph er å finne på en godt synlig plass i klubblokalet.

Med produksjon av motorsykler helt tilbake til 1902 er Triumph til og med eldre enn Harley Davidson. Kanskje ikke mer enn et år eller to, men likevel…

Pratsom

Omvisningen i klubben er det finnmarkingen Frode Småvik som tar seg av. Etter eget utsagn et oppdrag han fikk fordi han hevdes å være fæl til å prate. Klubbkameratene skyter vel ikke helt over mål når de hevder det. Dette er likevel ikke en mann som maser i vei på både innpust og utpust. Derimot en som har mye på hjertet, og som er flink til å formidle det. Dessuten har han et yrke som bryter med stereotypen av den beinharde og asosiale bikeren. Frode er nemlig lærer i grunnskolen, og skulle dermed være mer enn vant til å ta ordet.

Håndmalte symboler er det mye av i det store klubbhuset.

Stor opplevelse

Klubben har en stor omgangskrets og står selv for flere arrangementer gjennom året. En langtur i løpet av sesongen pleier det også å bli. Frode opplevde det som en stor triumf da de var en gjeng på 10 medlemmer som dro oppover til hans hjemfylke, Finnmark. Noe motortrøbbel ble det, og ikke alle kom frem på egen sykkel. Så noen måtte finne seg i å kjøre dobbelt. Opp kom de likevel, alle mann. Frode beskriver det som en stor opplevelse å få vist de andre midnattssolen, dra dem med på hyttetur og å delta på midnattsrock  i Lakselv.

Et par øl er kommet på bordet, maskotbikkjen har vaglet seg på armlenet og stemningen er gemyttlig i baren denne lørdags ettermiddagen.

Fullt utstyrt verksted

Avslutningsvis blir det en tur ned i kjelleren og klubbens eget verksted. På vei inn dit passerer vi en rekke sykler som har stått på vinterlagring. Inne i selve verkstedet står det også mange sykler, og flere av dem står på løftebenker. Her inne er det tydeligvis jevnlig aktivitet, året igjennom. Det aller meste av hva man måtte trenge til mc-mekking later til å finnes her. Et seniormedlem dukker også opp. Det er tyskeren Horst Plassa, som mange vil huske fra vårmønstringen på Festplassen i år. Der vant han  priser for sitt enestående bygg, en fullrestaurering av en Harley Davidson 1919-modell. En del av premien var invitasjon til messen Oslo Motorshow i slutten av oktober. En fin utmerkelse til ham selv, men sikkert for resten av klubben også.

En gullglinsende chopper har fått en heldig plassering under vinterlagringen. Rett foran scenen i festlokalet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Sjefen sjøl, Leif. Den kåpekledde Harley’en i bakgrunnen er hans, men han tar seg gjerne noen runder på crossmaskinen. En BMW gs tar han også jevnlig i bruk.                                                                                                                                                                                                                                                                      
Fem av klubbmedlemmene var nylig  på treff i Odalen. Her er det like før avgang.                                                                                                                            
Underveis til mc-treff.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Gruppen fra Old Timers MC er fremme i Odalen og klare for fest. 40-årsjubileum for Nord-Odal MC. Et treff som samlet rundt 1000 mennesker og 400 motorsykler.                                                                                                                                   
Robben (t.v) har mange planer, men vet ennå ikke helt hvor han ender med sitt HD-prosjekt. Finnmarkingen Frode benytter anledningen til litt småmobbing.