Bedehuskafeen på Hjelmås

God stemning, både ute og inne, på mc-kafeen ved Vassbygdi i Nordhordland.

Kafeen i det gamle bedehuset på Hjelmås i Nordhordland er blitt et samlingspunkt for mange motorsyklister fra hele fylket. Hver tirsdag gjennom hele mc-sesongen inviterer Holy Riders til vafler, kaffe og sosialt samvær.

Vi tok turen denne uken, og dermed ble det gratis vafler og kaffe også. Tradisjonen er nemlig slik at for førstegangsbesøkende så er det klubben som spanderer. En fin gest som blir satt pris på.

Denne engelske sliteren, en BSA B33 1953, er for tiden eierens eneste gatesykkel. Den andre, en Norton Commando 1971 eller 1972 (de lærde strides) henger for øyeblikket til allmenn beskuelse i taket på klubbhuset. Foruten interessen for gamle engelske sykler beskriver han seg selv beskjedent nok som en motocross-utøver på mosjonistnivå.

Kristne motorsyklister

Holy Riders er en organisasjon for kristne motorsyklister og ble dannet allerede i 1981. Siden den gang har organisasjonen vokst betydelig, og teller i dag rundt 370 medlemmer.  De er fordelt på 18 avdelinger i Norge, samt avdelinger i Sverige, Ukraina, Russland og Litauen. Tyskland er eget nasjonalområde, samme som Norge, og de har 7 avdelinger. Alt blir styrt fra Norge.

Mc-kafeen ligger kloss i fylkesveien.

Tett i tett

Når vi ankommer rundt klokken 20 denne vårfine tirsdagen er det fullt med motorsykler både på plassen foran klubbhuset, og langs veiskulderen nedover fylkesveien. Så mange sykler at man har funnet det for godt å varsle andre veifarende med en varseltrekant like før siste sving. Et fornuftig tiltak, for her er det trangt om saligheten, med krappe svinger og smal veibredde.

Samtale rundt bordet. Selvsagt dandert med kaffe og vafler.

Betingelser

Vi får en prat med to av klubbens medlemmer som gladelig forteller om virksomheten deres. Avdelingene benevnes som klubber, og har på mange måter en lik oppbygning som mange andre mc-klubber. Det vil i dette tilfellet si at alle kan bli medlem, men for å ha rett til å bære ryggmerket på skinnvesten, så må man først gjennom en periode som såkalt prospect. Dette prøvemedlemskapet skal strekke seg over minimum ett år, og i tillegg stilles det en del andre betingelser. Blant annet må man være bekjennende kristen, være fylt 19 år og vise aktivt engasjement i klubben. Lokalavdelingen skal også godkjenne kandidaten. Det skal ikke bæres andre ryggmerker samtidig og det er totalforbud mot å nyte alkohol så lenge man på noe vis representerer klubben.

En av våre verter for kvelden, Øyvind Undal, kan skilte med hele 22 års medlemskap i klubben.

Kom inn i varmen

Våre to samtalepartnere denne kvelden er  Jørgen Kveldstad og Øyvind Undal. Jørgen er fra Åsane, og selv om Holy Riders har egen klubb der, så var det på mc-kafeen på Hjelmås han kom inn i varmen. Han har kjørt mc i 7 år og ble tipset om stedet. Det å  umiddelbart føle seg så velkommen gjorde inntrykk, og han ble også snart oppfordret til å bli medlem. Ryggmerket fikk han for ett år siden, og han er allerede valgt inn i klubbens styre.
Øyvind har betydelig lengre fartstid i klubben. Hele 22 år har det nå blitt. Omtrent like lenge som han har kjørt mc. Han har også tidligere sittet i styret.

I det gamle hønsehuset, eller skykjo, finner vi en mye omtalt dyno-benk.

Et alternativ

Av andre som har besøkt klubben en rekke ganger har jeg hørt at det er lite som minner om forkynnende virksomhet på tirsdagenes mc-kafe. Jeg må innrømme at jeg som overbevist ateist er litt nysgjerrig på dette. Hvorfor i all verden gjøre en miks av det kristne budskap og motorsykkelkjøring? Øyvind har en forklaring på det, og bekrefter at forkynnelse er lite fremtredende på tirsdagskveldene. De vil ikke påprakke det kristne budskap til dem som ikke ønsker det. Samtidig er han klar på at det er en kristen motorsykkelklubb, og at de tilstreber å være tilstede for samtale for dem som måtte ønske det. Klubben deltar på en rekke treff, og der vil de være et alternativ. Hvem som helst skal kunne komme bort til dem som bærer klubbens ryggmerke og vite at de alltid er edrue og klar til å føre en samtale. Om nær sagt hva som helst.

En gammel Norton Commando henger i taket og venter på bedre tider.

Britisk parallell

Selv om Holy Riders ble stiftet så tidlig som i 1981, så finnes det en historisk parallell som var tidligere ute når det gjelder å blande kristendom og sansen for motorsykler. Nemlig den legendariske britiske The 59 Club. Det var den engelske presten Bill Shergold som i tillegg til sin religiøse overbevisning var helfrelst på motorsykler. Og da i særdeleshet sin høyt verdsatte Triumph. Han startet mc-klubb i et fattigslig strøk på Londons østkant i 1962. Opprinnelig var det en ungdomsklubb startet i 1959, men med sin mc-inntreden vant Shergold rockernes tillit og ble en samlende figur for hele miljøet. I en periode hadde klubben over 20.000 medlemmer og var kanskje verdens største mc-klubb. Klubben eksisterer fortsatt og det runde merket, en sirkel som omkranser tallet 59, har fått ikonisk status i rocker- og caféracermiljøene verden over.

En tirsdagskveld på Hjelmås finner du motorsykler av mange merker og fasonger. Her en imponerende cruiser av merket Victory.

Gammelt bedehus

Til tross for noen likheter er det likevel et langt steg fra det fattigslige og urbane østkant-London og til det naturskjønne bondelandet på Hjelmås. Klubben fikk overta det gamle bedehuset og eier i dag hele bygningen. Etter god dugnadsinnsats fremstår klubbhuset som både lunt og trivelig. Enkelte bygningsmessige detaljer er likevel lett gjenkjennelige, fra en tid da pietismen var betydelig mer fremtredende enn den er i det gamle gudshuset  i dag. Stemningen er i det hele tatt svært god og avslappet, og det faller nok mange lett å trives her. Både blant medlemmer og øvrige besøkende.

Klar for oppbrudd. Torget neste stopp?

Sannheten og livet

På Holy Riders hjemmeside heter det: “For sannheten er at det finnes ikke annet navn under himmelen eller på jorden man kan bli frelst ved enn Jesus.” Noen hundre millioner mennesker med en annen  overbevisning deler kanskje ikke helt den oppfatningen, meg selv inkludert.
Uansett, det nydelige landskapet med koselig kafe, hyggelig vertskap og miljø, gjør at vi gladelig tar turen igjen. Da skal vi mer enn gjerne betale for vaflene.

Selv med betydelig dugnadsinnsats og utskiftning av vinduer, så har det gamle bedehuset heldigvis bevart det opprinnelige, bygningsmessige uttrykket.

 

 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/4/4/mc-pluss.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2692